Voornaam
populariteitslijsten
english
Eovar
Verklaring
Eovar van Dijk laat weten:
"De naam Eovar is door Evert van Dijk en Marja Mampaey gegeven aan hun zoon, die in de vroege morgen van 20 september 1969 het levenslicht zag. De naam heeft een ontstaansgeschiedenis met een anekdotische waarde.
Everardus betekent zo sterk als (met de moed van) een ever. Deze oorspronkelijk Germaanse naam is de bron van het volgende verhaal. Twee dezelfde namen voor vader en zoon in het gezin wilden de ouders enerzijds vermijden, anderzijds wilden zij de naam aan hun zoon geven.
In het Oud-Engels komt de naam van EVER voor als EFOR, later door een backlaut als EOFOR. Dit feit is gemeld door Jan Hiep, indertijd een collega van vader, werkzaam als leraar Engels op het Titus-Brandsmacollege te Dordrecht. Ouders bedachten FOR te wijzigen in VAR, omdat zij dit meer continentaals vonden klinken en in de geest van de ever wat sterker ervoeren.
Voor 1970 mocht in Nederland niet elke naam gegeven worden. Hij moest voorkomen op een lijst die bij de burgerlijke stand bekend was of er moest aangetoond worden dat het een bestaande naam is. Om te voorkomen dat er bij de aangifte problemen zouden rijzen, is vader vooraf naar de ambtenaar van de burgerlijke stand in Dubbeldam gegaan en heeft hem de kwestie voorgelegd. Deze wetsdienaar wilde zelf geen beslissing nemen. Op de vraag wie daartoe dan wel bevoegd was, noemde hij de officier van justitie. De ambtenaar belde hem op en gaf vader de telefoon.
Vader vertelde dat hij zijn zoon EOVAR wilde noemen, maar dat de naam niet op de lijst van geaccepteerde namen stond. Maar, vertelde hij, zoals u uit uw gymnasiale periode weet, komt de naam voor in de werken van Boëthius. De officier wilde kennelijk van zijn eruditie laten blijken door dit te bevestigen en gaf vervolgens toestemming. Op deze wijze is een unieke naam in het register gekomen."